Első benyomások: GNOME 2.28.0 az Ubuntu Linux rendszeren

Jó tudni, hogy az Ubuntu Linux rendszer kiadások szinkronban vannak a grafikus környezet fejlesztési ciklusaival, ezért októberben elég nagy esélye van a GNOME 2.28.0 érkezésének.

A GNOME asztali környezet hathavonta kerül kiadásra és számos új szolgáltatást, továbbfejlesztést, hibajavítást és fordítást tartalmaz. A GNOME 2.28 folytatja ezt a hagyományt és tartalmazza a GNOME 2.26 és korábbi változatokban végzett összes tökéletesítést.

Valószínűleg az egyik legbosszantóbb probléma a korábbi GNOME verziók esetében a Bluetooth nem megfelelő támogatása és a 3G-képes mobiltelefonok modemként való használata. Korábban az ilyen jellegű beállítások kezelését a Bluetooth kisalkalmazás végezte, amely a panel értesítési területén megjelenített ikonjának segítségével engedett számunkra néhány apróbb beállítást.

A GNOME 2.28 tartalmazza a GNOME Bluetooth modul első kiadását, amely a Bluetooth eszközök kezelésére szolgált. A GNOME Bluetooth több száz Bluetooth eszközt támogat, beleértve egereket, billentyűzeteket és fejhallgatókat. A GNOME Bluetooth PulseAudio-integrációt is tartalmaz a Bluetooth fejhallgatókhoz és támogatja a mobil telefonon keresztüli internetelérést is. A mobiltelefon és a GNOME Bluetooth párosítása után a Hálózatkezelőben meg fog jelenni egy, a mobiltelefon internetelérésének használatára szolgáló bejegyzés.

Az idejének és feladatainak nyilvántartására szolgáló Időnyilvántartó kisalkalmazás számos új fejlesztést tartalmaz.

Elkészült egy vadonatúj áttekintés szakasz, amely a jobb áttekinthetőség érdekében egyesíti a kategória- és időszakgrafikonokat. A színek is most jelentek meg először, egyszerűbbé téve a feladatok végrehajtásával töltött idő megjelenítését.

A további szolgáltatásfejlesztések közé tartozik a jobb automatikus kiegészítés, amely lehetővé teszi a kezdési idő menet közbeni frissítését, az éjszaka dolgozók jobb támogatása, és korábban befejezett feladatok felvétele. Az exportálási funkcionalitás is fejlődött, képes a tevékenységek kategória és dátum szerinti szűrésére az exportálás előtt, valamint új, egyszerű exportálási típusokat támogat: iCal az Evolutionbe Google Naptárba és más kliensekbe importáláshoz, XML és TSV (tabokkal elhatárolt értékek) a táblázatkezelőkhöz.

A GNOME azonnali üzenő és kommunikációs alkalmazása, a Telepathy kommunikációs keretrendszerre épülő Empathy számos új és fontos szolgáltatással segíti a felhasználók kommunikációját.

A partnerlista számos tekintetben fejlődött. Beállíthatja állapotát a szöveg közvetlen beírásával, vagy korábban megadott állapotot is használhat. A partnerlista átrendezése a partnerek másolása helyett fogd és vidd módszerrel történhet. Elérhetővé vált a Nézet menü, amely lehetővé teszi a partnerek rendezésének, kilépett partnerek megjelenítésének és a partnerlista méretbeállításainak gyors elérését.

A társalgás ablak számos új témát támogat, többek között az Adium üzenetstílusokat. A felhasználólista „Felhasználók” menüpontja buboréksúgót kapott, a felhasználólista elrejthető a csevegőszobákban, illetve ha egy csevegőszobában vagy társalgásban leírják a felhasználónevét, az adott lap szövege vörösre vált.

A hang- és videocsevegések teljes képernyőssé tehetők, és ha a partner nem küld képet, helyette az avatarja jelenik meg. Az újracsatlakozást az újrahívás szolgáltatás könnyíti meg.

A GNOME távoliasztal-kiszolgálójának (Vino) használatával mostantól lehetséges az asztal megosztása az Empathy partnerekkel.

Az XMPP partnerek (például Jabber és Google Talk felhasználók) esetén bekerült a földrajzi helyek támogatása a Geoclue használatával. A partner földrajzi helye megjeleníthető a partnerlistában a nevére mutatva, az információs ablakban vagy a Térképnézetben. Az Empathy támogatja a csökkentett pontosságú módot azok számára, akik erősebb adatvédelmet szeretnének. A Google Talk felhasználók megjeleníthetik a partner földrajzi helyét, de nem tehetik közzé a sajátjukat, mivel a Google nem használja a PEP-et.

Az Empathy új dokumentációt is tartalmaz, amely az Empathyban előforduló konkrét feladatok végrehajtásának bemutatására koncentrál.

A GNOME webböngészője, az Epiphany Geckoról WebKitre váltotta a megjelenítőmotorját. A teljesítmény javulásától eltekintve ez a változás láthatatlan. Hosszabb távon a WebKitre váltás jelentős előnyöket fog biztosítani az Epiphany felhasználóinak. A WebKitre váltás segíti számos régi, a Gecko motor által okozott hiba megoldását is. Próbálja ki az új verziót, mert lehet hogy a régebben tapasztalt hibák megoldódtak.

Az Epiphany felhasználói a WebKitre váltás miatt azt tapasztalhatják, hogy nem tudják a felhasználóneveket és jelszavakat menteni. Ez a hiba a 2.30-as fejlesztési ciklusban kerül javításra.

A DVD-lejátszás a GNOME Médialejátszójában a DVD-menükben navigálással és a lejátszás utolsó pozícióból való folytatásával bővült. A YouTube bővítmény sebessége is javult.

A Csííz webkamera-kezelő számos újdonságot tartogat. A Csííz felhasználói felülete immár tartalmaz „sorozat” módot egymás után több kép készítéséhez. Megadhatja a készítendő képek számát és a képek közötti késleltetést is. A Csííz támogatja a képek saját kezű készítését a webkamera „felvétel” gombjával.

A Csííz felhasználói felületét a kisebb eszközök, például netbookok képernyőihez optimalizálták a bélyegképsáv jobb oldalra helyezésével. A lenti képernyőkép a Csíízt ábrázolja a sorozat funkció használata közben, netbookokra optimalizált széles módban.

A Csíízzel kapcsolatos további információk megtekintéséhez javaslom a hivatalos bemutatóoldalt!

Az Evince dokumentummegjelenítő képessé vált saját buboréksúgóval rendelkező szöveges magyarázatok szerkesztésére és mentésére. Az Evince mostantól az esetleges összeomlások után visszaállítja a megjelenített dokumentumokat.

A GNOME hangerőszabályzó lehetővé teszi a mély-sugárzó és a csatornaáttűnések vezérlését. Új szolgáltatás, hogy a beállítások módosításai azonnal életbe lépnek

A nagy változások mellett különböző apró bővítések és hangolások is megtörténtek, amelyek minden GNOME kiadást jellemeznek:

- A GNOME menüi és gombjai egységesítésre kerültek minden alkalmazásban és alapértelmezésben nem jelenítenek meg ikonokat. A dinamikus objektumokat tartalmazó menüelemek kivételt képeznek, ideértve az alkalmazásokat, fájlokat vagy könyvjelzőket és eszközöket. Ez a változtatás egységesíti a menük megjelenését és tisztább felületet nyújt a felhasználóknak.

- A Tomboy jegyzettömb módosította a tárolt jegyzetek és beállítófájlok helyét a Freedesktop.org specifikációinak megfelelően.

- A GNOME energiakezelő mostantól támogatja a több akkumulátorral rendelkező noteszgépeket és a merevlemezek kikapcsolását a DeviceKit lemezekhez.

- A GTK+ fájl és lpr nyomtató-háttérprogramok támogatják laponként több oldal nyomtatását.

- A Gedit portolásra került Mac OS® X rendszerre.

- A Pango szövegmegjelenítése tökéletesedett az új OpenType motor használatával, amely kevesebb memóriát használ, és jobban támogatja a hibás betűkészleteket.

- A VTE fejlesztéseinek köszönhetően a GNOME terminál sokkal kevesebb memóriát használ.

- A Brasero, a GNOME CD/DVD írója támogatja az adatok több lemezre írását, és írás előtt grafikusan kijelzi a lemezeken felhasznált helyet.

A GNOME szenvedélye a szoftvereinek mindenki számára elérhetővé tétele, beleértve azon felhasználókat és fejlesztőket, akik számára fogyatékosságuk megnehezíti a számítógép használatát. Az ő segítésükre jött létre a GNOME akadálymentesítési projekt és a szabad asztali környezeteken ma már szabványos akadálymentesítési keretrendszer.

A GNOME 2.28 számos új fejlesztéssel folytatja az építkezést a korábbi akadálymentesítési eredményeire.

További információk a GNOME hivatalos weboldalán.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.